Keramické nože představují opravdovou revoluci v kuchyni

Mít svůj dobrý, věrný a kvalitní nůž dnes už není jen výsadou „správných mužů“. Lidová moudrost praví, že “kuchyni vládne žena” a ruku na srdce – ve většině našich domácností to tak opravdu je.

Nesmíme se tedy divit, že naše manželky a partnerky pořádný nůž v kuchyni prostě potřebují a z nějakého důvodu jim nestačí naše rybička, broušená o schody před domem. Ženy kuchařky nejvíc ocení, zda mají doma spolehlivého pomocníka, který pomůže připravit jakékoliv potraviny. Při práci v kuchyni a v domácnosti je prostě dobrý nůž nepostradatelným pomocníkem.

Výhodným řešením jsou keramické nože

V čem jsou jiné? V první řadě v ceně. Zatímco běžné nerezové nože se dají sehnat za pár stovek za celou sadu, sety keramických nožů se už pohybují v řádech tisíců. Ale nebojte, keramické nože vloženou investici brzy vrátí. Druhým rozdílem – tím nejdůležitějším – je jejich kvalita a výdrž. Zvládnou totiž mnohem více práce s jedinečnou precizností a vydrží dokonale ostré po mnoho let.

Přečtěte si zajímavý článek:  Školní batohy Stil se stylem: Kvalita a komfort pro vaše děti

Keramické nože se vyrábějí pomocí speciální technologie -jsou formovány za vysokého tlaku z oxidu zirkoničitého – díky tomu jsou velmi tvrdé. V porovnání s jinými materiály na stupnici tvrdosti – běžná ocel je zhruba v polovině (5-6) a diamant (jako nejtvrdší materiál vůbec) má číslo 10 – se kvalitní keramické nože vyšplhaly na 8, což jim dává neobvyklou odolnost vůči působení běžných vlivů.

Navíc neabsorbují esence z krájených potravin, nezreznou a udrží si vynikající ostrost po dlouhé roky používání. Jsou velmi lehké a práce s nimi je tak mnohem větším požitkem než s obyčejnými noži, byť dobře nabroušenými.

Jejich tvrdost je velkou výhodou

bohužel někdy i Achillovou patou, protože jsou křehčí a mají větší lámavost. Takže pokud chcete, aby vám nože vydržely co nejdéle, měli byste se vyvarovat nárazů a pádů a pokud možno skladovat nože samostatně. Nejsou vhodné ke krájení výrazně tvrdých potravin – hlubokozmražené výrobky, kosti apod. Mytí v myčce je možné, ale vyvarujte se kontaktu s jinými předměty. Nejbezpečnější je opláchnout nože ručně.

Přečtěte si zajímavý článek:  Jak na připevnění LCD nebo plazma televize na zeď

Na trhu jsou však k dostání i nože s černou čepelí, využívající vylepšených technologických postupů, které eliminují jejich značnou křehkost a keramický materiál tak získá vyšší hustotu a odolnost.

Koupě keramického nože je investicí, která se vyplatí a ušetří vám mnoho trápení a starostí. Uvidíte, že práce v kuchyni půjde lépe a s větší lehkostí. Pokud uvažujete o koupi keramických nožů,.

Spice Paprika Kaffir Powder Kumin - stux / Pixabay
stux / Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *