Jak vznikl caesar salát

Když si u nás objednáš Caesar salát, pokaždé dostanete něco jiného, ale nikdy se nerovná tomu

skutečně italskému. Umí ho tu vůbec někdo?

Ceasar salát vytvořil v roce 1924 italský emigrant Caesar Cardinii, který provozoval restauraci

v Novém Mexiku v USA. Jeho vypráví, že její otec toto jídlo vymyslel, když 4. Července roku 1924

došly v kuchyni zásoby.

Původní recept tohoto salátu, který má dnes neskutečně mnoho nejrůznějších verzí, měl spojit

dohromady typicky italskou kuchyň s tou americkou. Za Ameriku zde byla slanina a worchestrová

omáčka.

Současné některé recepty na Caesar salát obsahují ještě navíc hořčici, avokádo, rajčata, ančovičky, či

třeba kuřecí maso, steak, či dokonce mořské plody. Některé restaurace krutony nahrazují dokonce

tortillou.

Co budete potřebovat:

  •  250 gramů římského salátu
  •  60 gramů slaniny
  •  4 plátky chleba
  •  1 – 2 stroužky česneku
  •  Citrón
  •  1 vejce
  •  Extra panenský olivový olej
  •  1 lžíce worchcesteru
  •  1 lžíce bílého vinného octa
  •  Sůl a pepř

Postup práce:

  1. Vyberte čerstvý římský salát, který opláchněte bez rozdělení.
  2. Pak byste měli vyrobit krutonky. Budete k tomu potřebovat nakrájený chleba s trochou oleje a česnek.
  3. Orestujte na kostky nakrájenou slaninu.
  4. Vyrobte omáčku. Není to nic složitého, vyrábí se obdobně, jako byste vyráběli majonézu. Dejte do mísy vejce, citrónovou šťávu, vinný ocet, česnek (1 stroužek), worchester, sůl a pepř. Pak vše mixérem vyšlehejte do směsi podobné majonéze.
  5. Římský salát nasekejte na menší kousky a dejte do nové mísy, pak přidejte krutony, anglickou slaninu, přidejte omáčku, parmazán a pokapejte salát ještě trochou olivového oleje.
  6. Takto hotový salát můžete servírovat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

6 + 5 =