Brynza, elixír zdraví

Brynzu můžete milovat anebo nenávidět, nic mezi tím. Její chuť a vůně je tak specifická, že tomu nemůže být jinak. I já jsem brynzu v dětství nesnášela, svou výraznou vůní a chutí mi připomínala drožďovou pomazánku. S přibývajícím věkem jsem však změnila názor a dnes brynzu pro změnu miluji. Možná i proto, že dnes už vím, že to není pouze sýr vhodný k užití do brynzových halušek.

Co je brynza

Brynza je měkký hrudkovitý sýr, který se vyrábí z plnotučného ovčího mléka, toho musí obsahovat minimálně 50%. Všeobecně se považuje za tradiční slovenský sýr, avšak není tomu tak. Jeho historie je mnohem hlubší, sahá až do 15. století, kdy sýr začali vyrábět rumunští pastevci. Dodnes se vyrábí v celé řadě zemí východní Evropy, i když s různými obměnami (trochu pozměněnou recepturou). Na Slovensko se pak dostala s valašskou kolonizací. Faktem však je, že na její výrobu vlastní ochrannou známku na její výrobu právě Slovensko. Nejstarší výrobnu brynzy najdete na Slovensku ve Zvolenské Slatině, kde se tento sýr vyrábí na prodej již od roku 1797. Ročně se zde vyrobí na 12 000 tun brynzy. Vyvážená je nejen do okolních zemí, ale až do Orientu nebo USA.

Jak se vyrábí brynza?

Ovčí mléko se nejprve pasterizuje, zchladí se a obohatí o mlékárenské kultury a sýření, čímž dojde k srážení bílkovin a mléko se tak oddělí na syrovátku a zrnitý sýr. Ten se pak lisuje ve velkých vanách, aby byl zbaven přebytečné syrovátky. Tento sýr se potom krájí do velkých hranolů, které se pak na 1 den zavěsí, aby se zbavili syrovátky. Posléze se nechá vyzrát ještě dalších 4-8 dní. Zralý sýr se rozemele a smíchá se s kravskou verzí v požadovaném poměru. Dále se do sýra přidá sůl (2,5%) a voda. Po promíchání se brynza protlačí přes jemné mlýnky a zabalí se. Pravá brynza neobsahuje žádné konzervanty ani éčka.

Jak vypadá brynza

Pravá brynza je bílá až nažloutlá, nesmí být žlutá, snadno roztíratelná, ale nesmí být mazlavá, hladká, vysušená nebo drobivá. Brynza si rozumí s čerstvou zeleninou. Výtečná je rovněž v kombinaci s bílými a růžovými víny.

Brynza je zdraví prospěšná

Brynza je naprosto jedinečnou potravinou nejen pro svou chuť, ale i pro své unikátní vlastnosti. Brynza obsahuje 48% tuku v sušině, bílkovinu a laktózu. Kromě toho, že obsahuje mnohem více probiotik než probiotický jogurt, obsahuje rovněž i spoustu kvalitních bílkovin, minerálů (hořčík, zinek, železo, sodík), vitamínů (B1, 2, 3, 5, 6, 7, 9 a 12) a kyselinu linolovou. Mléčných bakterií obsahuje 20 druhů. Tuky jsou zdraví prospěšné a vyzdvihnout musíme i fosfor, vápník a vitamíny A i D.

Pozitivní vlastnosti brynzy

Brynza podporuuje a zlepšuje trávení, urychluje peristaltiku i správné složení střevní mikroflóry. Sýr zajišťuje pravidelnou stolici, chrání buňky, snižuje cholesterol, omlazuje, podporuje kvalitu pokožky a hojení ran, zkvalitňuje nervový systém, podporuje imunitu a preventivně působí proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Snižuje hladinu CRP v krvi. Podporuje kvalitu zubů a kostí.Přivpravidelné konzumaci může dojít ke zlepšení alergií, cukrovky, astmatu, roztroušené sklerózy, i krevního tlaku.  Její velkou výhodou je také její lehká stravitelnost. Opomenout nesmíme ani protirakovinové účinky.
Pozor však, brynza je zdravá, avšak nesmí s ní být spojena slanina a moučné halušky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 + 2 =