4 největší mýty o růžovém víně

O růžovém víně koluje řada polopravd, omylů a mýtů. Filip Jantač z Global Wines vyvrací ty nejčastější z nich, která mezi lidmi panují. Současně přidává dva tipy na osvěžující růžové víno z Německa a růžové portské, která si získávají stále větší oblibu na českém trhu.

Bílé víno se smíchá s červeným

„Růžové víno tvoří 10 % celkové produkce vína, což je pro představu více než 25 milionů hektolitrů ročně. Mnozí lidé jsou přesvědčeni, že rosé vzniká smícháním bílého vína s červeným. Není tomu a tak a vlastně ani nesmí. Jedinou výjimku mají vinaři ve francouzské oblasti Champagne při výrobě proslulého růžového šampaňského,“ objasňuje Filip Jantač z Global Wines.

Víno se vyrábí z růžových odrůd

Některé odrůdy mají slupky hroznů zbarveny do růžových odstínů. Například Burgundské šedé nebo Tramín červený. Slouží však k výrobě bílých vín, nikoli vína růžového.

Růžové víno je dobré k dlouhodobé archivaci

Růžová vína nejsou příliš vhodná k archivaci. Valná většina růžových vín svého vrcholu dosahuje do tří let po sklizni.

Růžové víno pouze jako moderní trend

Růžové víno není jen módní výstřelek posledních let. První zmínky o něm pochází již od Hippokrata, tedy z období zhruba 400 př.n.l.

Výroba růžového vína. Jak to tedy je?

„Rosé se vyrábí z hroznů modrých odrůd. Poté, co se hrozny pomelou, se výsledný rmut spolu se slupkami nechá na krátky čas nakvasit. Doba nakvašení se liší podle odrůdy a vinařově vůli, nicméně vždy v řádu hodin, nikoli dní. V tuto dobu se do moštu ze slupek vyluhuje barvivo a další látky ovlivňující chuť. Na době luhování a zvolené odrůdě závisí výsledná barva vína,“ říká Filip Jantač z Global Wines. Paleta možných barev je tak poměrně široká, pohybuje se od malinových tónů, jemné lososové, cihlové až třeba po temně cibulové odstíny.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

6 + 9 =