Štiplavá chuť choríza

Každá země má nějakou svou vlastní uzenářskou pochoutku. Španělé a Portugalé milují chorizo. Jde o salám, či klobásku, pikantní paprikové chuti, jež je vyroben z vepřového masa, slaniny, mleté papriky, česneku a bylinek. Obsahovat může i jiné složky, detaily se liší region od regionu. Paprika v klobáse může být sladká, ale i pálivá. Typické na ni je, že chorizo výrazně barví do červena. Chorizo může být sušené i uzené.

O chorizu

Chorizo je základní surovinou pro španělskou, portugalskou i mexickou kuchyni. Neobejde se bez ní španělské tapas, užít ji však můžete i do jiných pokrmů. Díky tomu, že obsahuje i špek, nemusíte přidávat další tuk. Španělské chorizo je vyrobeno z čerstvého pozvolna sušeného vepřového masa, zatímco mexické chorizo je vyrobeno z uzeného vepřového masa. V obchodech naleznete různé druhy choriza, vhodné k okamžité konzumaci i k vaření. Prodává se i jako salám nakrájený na tenké plátky. 

Chorizo v jídle

Velmi svědčí k luštěninám, rajčatům a frittatám. Velmi nevšední je pak v kombinaci s bílou rybou. Nemusíte se bát, že jde o něco nevyzkoušeného, jde o osvědčenou kombinaci chutí, která si skvěle rozumí zejména s treskou, platýzem nebo hejkem.

 

Zdroj obrázku: free pixabay.com

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 + 9 =