Recept na Pandoro

Stejně jako my máme na Vánoce vánočku, tak některé italské regiony mají Pandoro. Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o italskou obdobu bábovky, která je pečená v trochu jiné formě (ve tvaru hvězdy), ale není tomu tak. Recept na pandoro je mnohem náročnější a chuť je rovněž jiná, dle mého mnohem lepší. Mno, však vyzkoušejte sami.

Občas se tu pandoro prodává v luxusních plechových krabicích za poměrně vysokou cenu, nebo si ji zkuste sami doma upéct. Recept naleznete níže v tomto článku.

Pandoro se v Itálii peče nejen na Vánoce, ale stejně jako u nás se ze stejného těsta na Velikonoce peče mazanec, tak i tam se tato dobrota peče i o Velikonocích. Tradičně má podobu vysoké osmicípé hvězdy. Pandoro se peče na severu Itálie, v oblastech okolo Alp, tedy i v Benátkách, ve Veroně a Miláně, již od 13. století. Jde o poměrně náročný recept, protože jeho uvaření trvá cca 5 hodin.

Co budete potřebovat:

  • 250 gramů mouky
  • 15 gramů práškového droždí
  • 120 gramů másla
  • 5 vajec
  • 250 gramů plnotučného mléka
  • 100 gramů cukrů
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • moučkový cukr
  • pomerančová kůra
  • sultánky mohou být

Postup práce

  1. Rozšlehejte vejce s rozpuštěným máslem.
  2. Nasypte prosátou mouku, kůru z pomeranče, špetku sol, cukr, droždí a vše důkladně promíchejte.
  3. Přidejte teplé mléko, vanilkový extrakt. Vymíchat dohladka a pod utěrku odpočinout a kynout 2 hodiny v teple.
  4. Po dvou hodinách pořádně těsto prohněťte, případně přidejte trochu mouky a dejte do formy, která je předem vymazaná a vysypaná.
  5. Těsto se dává maximálně do poloviny formy a opět se dává do tepla kynout a pak se dává péct nejprve na teplé místo růst 3 hodiny, péct na 180 stupňů 1 hodinu. Těsto se nesmí lepit.
  6. Nakonec se vyklepne a posype moučkovým cukrem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 + 8 =