Crock Pot versus Slow Cock anebo tajemné pomalé vaření

Crock Pot, neboli pomalý hrnec, je u nás poměrně žhavou novinkou, ve světě se však užívá již od sedmdesátých let minulého století, kdy se tam vůbec poprvé objevil. V padesátých letech ho vynalezl Irving Naxon, který se inspiroval povídáním své babičky z Litvy, která svému vnukovi vysvětlovala jak se vyrábí jeho milovaný a ten nejlepší guláš.

Kdo guláš již někdy vařil, ví, že se připravuje dlouhým několika hodinovým vařením. Irving se rozhodl tuto přípravu ulehčit, avšak v každém případě nechtěl narušit proces pomalého způsobu vaření. V sedmdesátých letech minulého století tento vynález odkoupila společnost Gladstone. Dnes značka patří společnosti Sunbeam Products a Jarden Corporation. Povolení na výrobu má však i několik dalších společností.

V čem spočívá tajemství Crock Pot

Pozor, nezaměňujte Crock Pot s pomalým hrncem, není to to samé. Ve skutečnosti se Crock Pot z pomalého hliněného hrnce vyvinul. Princip pomalých hrnců spočívá ve zpomalení sporáku. Jde o hliněné hrnce, které snižují teplotu varu a tím zpomalují vaření. Stále ho na sporáku máte a nějak moc s ním neuděláte. Crock Pot vymyslel speciální hrnec, který se na sporák vůbec nestaví, funguje sám o sobě, na svém vlastním principu. Jde o originální hrnec s keramickým anebo nerezovým povrchem, uvnitř kterého je speciální topné těleso, vyjímatelná vložka a obvykle skleněná průhledná poklice. Moderní Crock Pot umožňuje nastavit délku vaření, teplotu a načasování.

Kouzlo pomalého vaření

Dlouho jsme vařili rychle. In byly minutky a na náročné několika hodinové pachtění se v kuchyni moderní ženy nemají ani čas, ba ani chuť. Vlastně všeobecně, sice rádi jíme, ale jen málo žen dnes umí vůbec něco uvařit. Dnes se však pomalé vaření vrací do módy, zjistilo se totiž, že takové vaření má celou řadu výhod. Pomalé vaření totiž poměrně významně šetří potraviny, neničí a nemění chuť a uchovává živiny. Nehrozí zde, že byste jídlo spálili anebo rozvařili. Výhodou je i úspora energií i vody. Pomalé vaření uchovává antioxidanty, ničí však škodlivé látky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 + 6 =