Jak se vyrábí chalva – recept

Také máte rádi Řecko a Turecko a nemůžete se nabažit jejich laskomin? Turecký med i halva (chalva) mají mnoho podob, ale jedno mají společné, jsou neskutečně dobré. Pokud jste i vy jejich milovníky, zde je základní recept na domácí turecký med, který je skutečně řecký a patří mezi tradiční recepty řecké a turecké kuchyně.

 

Co budete potřebovat:

  • 1 šálek olivového oleje
  • 2 šálky jemné krupice
  • 3 šálky cukru
  • 4 šálky horké vody
  • 1 šálek rozinek
  • 1 lžíce skořice
  • 1 šálek rozlámaných vlašských ořechů
  • formu

Postup práce:

  1. Nejprve vytvořte sirup svařením vody s cukrem a skořicí. Směs za neustálého míchání povařte dokud vám nezhoustne (asi pět minut), pak odstavte bokem.
  2. Vytvořte deep z olivového oleje a jemné krupice. Do druhého rendlíku smíchejte olej s krupicí a vařte za stálého míchání dokud nezhoustne a směs nebude mít stejnoměrnou zlatavou barvu. Dá se říci, že děláte jakoby zápražku. Jak směs dostane zlatohnědou barvu ihned odstavte bokem.
  3. Pomalu do krupice začněte zapracovávat sirup. Mícháme krupici tak dlouho, dokud se do ní rozpuštěný cukr pořádně nevstřebá.
  4. Před vkládáním do formy do těsta ještě vmíchejte rozlámané oříšky.
  5. Do čisté prázdné formy začněte vkládat a pěchovat těsto, které pak dáte uležet.
  6. Po vyklopení z formy můžete ještě posypat skořicí anebo cukrem.
  7. Poznámka: Variací na halvu je mnoho. Tento recept patří k těm základním a nejjednodušším, přesto velice chutným.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 + 3 =