Medvědí česnek – zázračný dar přírody

Miluji medvědí česnek, a to v jakékoliv podobě. Mám ráda jeho vůni. Těším se na chvíli, když jej konečně ucítím v závanu větru, protože je to pro mne zcela jasný důkaz, že jaro je konečně tady. S oblibou jej cpu do svých jídel, a to ať už v čerstvé anebo sušené podobě.  Medvědí česnek je skutečným elixírem, který člověka na začátku jara dokáže skvěle nakopnout. Zcela bezostyšně jsem ho na výletech ráda jedla prostě jen tak samotný.

O medvědím česneku

Medvědí česnek je typicky jarní bylinkou, jejíž sezóna začíná s příchodem jara a končí někdy v půli května. Klidně si ji můžete vypěstovat i ve vlastním truhlíku na parapetu u okna anebo na balkonu. Medvědí česnek zcela přirozeně roste v mnoha evropských zemích hlavně ve Velké Británii, v Itálii, ve Španělsku i na Balkáně. Kromě těchto teplejších zemí česnekj najdete i v jižní Skandinávii, v evropské části Ruska ( a to až na Kavkaze) a také i v České republice. U nás neroste celoplošně, ale jen na určitých místech. Najdete ho tu třeba ve vlhkých lesích a hlavně luzích. Nejvíce v  Česku roste hlavně na Moravě, severovýchodě Čech a v jihozápadní části Čech. Medvědímu česneku se daří i v oblasti soutoku Labe a Cídliny. Jméno tahle bylinka dostala díky medvědům, kteří se po ní mohou na jaře doslova utlouct. Po dlouhém zimním spánku je totiž medvědí česnek dokáže pořádně nakopnout.

Medvědí česnek je naším přírodním pokladem

Naši předkové medvědí česnek běžně sbírali a konzumovali, je škoda, že jsme na něj na dlouhá léta zapomněli. Je to totiž velmi chutná a zdraví prospěšná bylinka, která najde bohaté uplatnění v každé kuchyni. Medvědí česnek voní i chutná podobně jako klasický česnek, akorát po snědení v ústech nezanechává nepříjemný zápach a nedráždí ani žlučník. Chuť medvědího česneku proto není tak ostrá, ale velmi jemná a lahodná. A to není všechno, díky látkám, které obsahuje jde o mocný přírodní lék.

Léčivé účinky medvědího česneku

Existuje mnoho důvodů, proč byste medvědí česnek jíst. Jde třeba i o to, že vás po náročné zimě nakopne, dodá vám energii, detoxikuje a dodá vám spoustu zdraví prospěšných látek. Může za to skutečnost, že 100 gramů česneku obsahuje 150 mg vitamínu C, přičemž jeho denní doporučená dávka je jen 90 mg. Medvědí česnek dále obsahuje velmi účinnou antibakteriální látku allicin, protirakovinový lykopen, vápník, železo, hořčík, mangan a zinek.

Kromě toho medvědí česnek dále podporuje trávení, snižuje krevní tlak, pomáhá lidem v boji s kardiovaskulárními chorobami i s kornatěním tepen, řeší poruchy srdečního rytmu, eliminuje potíže s plynatostí, podporuje tvorbu kolagenu, zlepšuje vstřebatelnost železa, posiluje imunitu, podporuje hojení vyrážek, čistí zanesenou pleť, zlepšuje pružnost cév, kostí i zubů, napomáhá v léčbě mykóz a plísní, umí vyřešit i akutní i chronický průjem. I když je tento výčet léčivých vlastností rozsáhlý, stále to ještě není vše. Díky látkám, které medvědí česnek obsahuje, dokáže zabránit rakovinovému bujení, čistí tělo, ledviny, ničí parazity i střevní bakterie, působí močopudně a je schopen pomoci zdolat vám i tak odolného zlatého stafylokoka. Konzumace medvědího česneku tonizuje nervový systém a pomáhá lidem v boji s revmatickými bolestmi, podporuje chuť k jídlu a napomáhá člověku vzpamatovat se po nemoci.

Uchovávání medvědího česneku

Ideální metodou pro uchování medvědího česneku je pesto. Stačí vám k tomu čistá sklenička, chopper, olivový olej, sůl a svazek medvědího česneku. Česnek rozmixujte s olejem a solí. Potom, co jej dáte do skleničky, tak pesto nakonec zakápněte ještě olejem, aby se povrch zarovnal a skladujte v chladu a tmě. Tímto způsobem můžete pesto uchovávat po dobu jednoho roku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 + 1 =