Velikonoční kuře s jarní nádivkou

Velikonoce jsou významnou událostí nejen náboženského charakteru, která oslavuje jaro a velmi významně se odráží i v lidové kuchyni. Pokrmy chystané k této příležitosti by proto neměly být jen chutné, ale i pěkné na pohled.

 

K již tradičním velikonočním receptům patří dozlatova upečená kuřátka s jarní chutnou nádivkou a drůbeží polévkou, která zahřeje i posilní vaše tělo na začátku každého roku.

 

Velikonoce jsou zvláštní událostí roku, které lidé milují i nenávidí. Milují je právě pro výtečné jídlo, na něž se těší celá rodina. Fajn je i zdobení kraslic, vaření vajec velikonoční výzdoba, pletení pomlázky či příprava pokrmů, které mají na svátečním stole neodmyslitelné místo. Jistě si na slavnostní velikonoční tabuli každý najde to své.

ID:65546203

Kuřecí maso o Velikonocích má tradici, navíc kuřecí maso je vynikajícím zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů. Ve spojení s nádivkou pak kuře tvoří neodolatelný vyvážený pokrm hodný svátečního stolu. Polévky, jež vhodně doplňují denní příjem tekutin je možno připravit hned několika způsoby. Syté vývary z kuřecího masa a zeleniny mají výbornou chuť i vůni a účelně doplňují jídelníček.

ID:71107708

Kuře s jarní nádivkou

Co budete potřebovat:

  • 1 kuře
  • 2 vejce
  • 2 starší rohlíky
  • máslo
  • kůru z bio citronu
  • 1 dcl mléka
  • čerstvý špenát
  • plátky mandlí
  • mletý pepř
  • tymián
  • muškátový oříšek
  • sůl

 

Postup přípravy:

  1. Kuře omyjte a očistěte, osušte, lehce osolte a opepřete zevnitř i zvenku.
  2. Pečivo nakrájejte na kostičky a orestujte na másle.
  3. Orestované kostičky vložte do velké mísy, přidejte mandle, kůru z citronu, špenát, pepř a špetku muškátového oříšku.
  4. Mléko smíchejte se žloutky a z bílků ušlehejte tuhý sníh.
  5. Do mísy přidejte mléko se žloutky a pomalu vmíchejte sníh.
  6. Kuře naplňte s hotovou nádivkou a uzavřete.
  7. Kuře pečte prsíčky nahoru a před pečením vložte mezi prsa na kůži dva plátky másla a čerstvý tymián.
  8. Troubu předehřejte na 220 stupňů a pečte tak 10 – 15 minut. Pak teplotu snižte na 140 a pečte ještě cca 100 minut (podle velikosti kuřete).
  9. Nakonec teplotu opět zvyšte a opečte kůrku.
  10. Servírujte s bramborami.
ID:61133783

Klatovské kuře záruka tradice i kvality

Pro dobré pečené kuře je důležitý správný výběr ingrediencí. Tou hlavní je pak výběr kvalitního kuřete. Kladenské kuře pochází z Drůbežárenského závodu Klatovy, jenž nabízí výhradně česká kuřata z uzavřených chovů. Jde vůbec o druhého největšího českého zpracovatele drůbežího masa.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

9 + 8 =