Ochutnávka finské kuchyně

Když se řekne finská kuchyně nejspíše si většina lidí představí pokrmy s rybami a k nim jednoduché přílohy, ale není to až tak jednostranné. Finská kuchyně je ve skutečnosti mnohem bohatší a vedle ryb se zde servíruje i různě upravené sobí maso a jiná zvěřina. A co víc, Finové milují sladké zákusky k nimž popíjí kávu.

 

Ostatně vždyť jsou to také největší pijáci kávy na světě. Díky tuhým zimám a také i aktivnímu sportování a saunování si Finové potrpí na energeticky hodnotných, hutných a sytých jídlech. Pravda, strava je to sice kalorická, nicméně vyvážená a pestrá.

 

Typickým finským obědem je např. karjalanpaisti, což je hovězí pečeně s omáčkou z kořenové zeleniny, která svou chutí připomíná českou tradiční svíčkovou.

Finové milují houby a ty jsou schopni propašovat téměř do každého pokrmu. Tento zvyk pochází již z 19. století,  kdy bylo Finsko ještě součástí Ruské říše.

Tak jak bylo již výše zmíněno, základ finské kuchyně doopravdy tvoří různé čerstvé ryby. Nejí však pouze lososy, ale i tresky a sledě.Kromě nich tu však k tradičním potravinám patří i mléčné výroby, lesní plody a různé jiné druhy masa (vepřové a hovězí, a pak také i sobí a losí). Skladba jídla je založena na místních surovinách a sezóně. Ze Švédska se sem dostaly i masové kuličky.  V létě se zde velmi často pochutnává na racích o Vánocích pak na šunce (kinkku) s mrkvovou přílohou, o Velikonocích pak sladké jídlo mämmi. Jejich nejmilovanějšími dezerty jsou třeba laskiaispulla, Runebergův dortík nebo také i šátečky s lesními plody. Velmi výrazně finskou kuchyni ovlivnila ruská a švédská kuchyně. I proto se zde konzumují pirohy plněné marmeládou nebo strouhanou mrkví. Dalším tradičním finským jídlem je pak kalakukko, což je bochník tmavého žitného chleba se zapečenými malými rybičkami muikku, luxusnější varianta je s lososím masem nebo krevetami.Příprava tohoto jídla je náročná, trvá 5 hodin a můžete je jíst teplé i studené.

Finové pijí kávu slabší, rozpustnou a pořádně slazenou. Nápoj si nalévají z konvic podobně jako v amerických bistrech.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Velmi oblíbenou finskou pochoutkou u dětí i dospělých jsou černé pendreky tzv. salmiakki. Pendreky mají sladko-slanou chuť a buď si je zamilujete anebo je už nikdy do pusy nestrčíte.

Neskonale dobrá je i jejich čokoláda.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

8 + 4 =