Tajemství italské kuchyně

Italská kuchyně patří k těm nejoblíbenějším stylům vaření na celém světě. Tato kuchyně se vyvíjela se v průběhu několika století a nejstarší zmínky o ní sahají až do čtvrtého století před naším letopočtem. V čem je tato kuchyně výjimečná?

Historie italské kuchyně

Italskou kuchyni velmi významně ovlivnilo etruské vaření, kuchyň starého Řecka, Byzantiku, židovská a arabská kuchyně. Italové již od starověku byly významnými obchodníky, jež si ze všech koutů tehdejšího světa dováželi jen to nejlepší. Všechny tyto suroviny nejenže zařadili do svého jídelníčku, ale také je začali navzájem kombinovat a pěstovat. Ten největší posun v italské kuchyni ale nastal s objevením Nového světa, kdy do Itálie dorazily nové přísady, jako brambory, rajčata, paprika a kukuřice. Od osmnáctého století se tyto suroviny staly ve zdejší kuchyni tradičně užívanými.

Základem této kuchyně je i hojné užití rozličného koření. Hlavním rysem italské kuchyně je její extrémní jednoduchost. Na výrobu pokrmu Italům povětšinou stačí 4 až 8 složek. Místo složitosti receptu se v italské kuchyni klade důraz na kvalitu surovin. Recepty tradiční italské kuchyně nejsou dílem profesionálního kuchaře, ale babiček. Knihy plné receptů se zde přenášely z generace na generaci. Už ve čtrnáctém století se do tradičních italských receptů zanášelo, zda má jít kupříkladu o parmezán boloňský, nebo tzv. parmigiano Romagna. Na rozdíl od jiných kuchyní, se tu vaří tak trochu jinak, region od regionu. Podle daného kraje (přírody a zdejších běžných produktů), zde vznikají zcela jedinečné krajové recepty. U pobřeží Itálie se třeba v kuchyni užívají ryby (ančovičky, mečoun, humr, sardinky a další plody moře).  Těstoviny sem dorazily z Číny a velmi dobře se tu zabydlely, dnes jich tu Italové vyrábí na 400 rozličných druhů. Podle toho, jaká zvěř se v daném regionu chová, je zde pak rovněž i stěžejní kulinářskou surovinou (jehněčí, telecí, hovězí, konina nebo ryba).

Tradiční italské pochoutky

Pakliže se vydáte do Itálie, určitě byste si neměli nechat ujít jejich vyhlášené dobroty. Nejtypičtějším kořením v Itálii je bazalka.  Italové milují smetanovou zmrzlinu, tiramisu, víno a kávu. Mezi největší pochoutky tu pak patří bílé lanýže, olivový olej a balsamico.

Mezi další velmi oblíbené tradiční pochoutky patří:

Pečivo

Grissini, Bruschetta, Focaccia, pizza a polenta.

Těstoviny v italské kuchyni

Špagety, orecchiette (ve tvaru uší), ravioli, tortellini, fusili, makaróny, lasagne, gnocchi, pizzocheri a další.

Rýže

V Itálii se rýže pěstuje ponejvíce v povodí Pádu a užívá se na typické italské rizoto. Jde o italské odrůdy: Carnaoli, Vialone Nano a Arborio.

Salámy a uzeniny

Italské salámy a uzeniny jsou skutečnou pochoutkou, na které si pochutnají i ti největší gurmáni světa. Jde o takové pochoutky jako: prosciutto, mortadela, pancetta, salsiccia, salame Milano a Felino, Prosciutto cotto, Lardo, Coppa di testa a další. Nezapomeňte taky na škvarky, poctivý telecí řízek smažený na másle, sádlo, slanina, klobásy, dušené dršťky, a pak také vařené a dušené maso.

Sýry

Itálie je země sýrů, a že jich umí mnohem více, než jsme měli možnost doposud poznat. Mezi nejznámější italské sýry patří bezesporu parmezán, mozzarella a mascarpone. To by však byl velmi krátký výčet italských sýrových dobrot. Skvělá je i Gorgonzola, Provolone, Grana Padano, Casu Marzu Sardo, Pecorino, ricotta, Monte Veronese a další.

Pozor, toto je pouze jen strohý výčet možností, co dobrého v Itálii můžete ochutnat. Pakliže chcete zakusit doopravdy to nejlepší z italské kuchyně, vydejte se na gastro tour. Přinese vám to celou řadu nejen gastronomických zážitků.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 + 9 =