Králík po francouzsku – recept

Všimla jsem si, že Češi to s králíkem příliš neumí. Obvykle jej šoupnou na pekáč a upečou ho s tím, že je to králík na smetaně, se svíčkovou a podobně. Vrchol kreativity pak představuje králík inspirovaný Itálií, přesněji Emanuelem Ridim, kdy jde o králíka na rozmarýnu anebo tymiánu. Je to škoda, protože králičí maso je naprosto úžasné, chutné, zdravé a navíc i dietní. Prostě škoda toho nevyužít.

 

Inspirujte se spolu s námi a připravte si králíka podle těchto bezkonkurenčních receptů.

Králík po francouzsku

Tento recept patří v naší rodině k těm nejoblíbenějším. Jeho chuť je totiž naprosto bezkonkurenční a s ničím nesrovnatelná. Připravit jej není navíc nic složitého.

Co budete potřebovat:

  • Ideálně vykoštěné hřbety z králíka, ale použít můžete i stehna.
  • Sůl, pepř, česnek, celý pepř
  • Láhev dobrého bílého vína, já nejraději užívám Chardonnay. Pamatujte si, nikdy neužívejte takové víno, které byste sami nepili. Příliš sladké není vhodné.
  • Spoustu cibule
  • Anglickou slaninu nakrájenou na tenké plátky
  • Trošku oleje
  • Vodu

Postup přípravy:

  1. Králíka opláchněte, očistěte, osolte, opepřete, posypte sušeným česnekem a vložte do zapékací misky, který jste si předem vytřeli olejem.
  2. Vezměte plátky anglické slaniny a pečlivě s ní pokryjte králíka.
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubá půl kolečka. Hustě zasypte celou plochu králíka.
  4. Zalijte bílým vínem.
  5. Zapékací misku přikryjte perforovaným alobalem a vložte do rozpálené trouby. Pečte 30 minut.
  6. Po 30 minutách králíka vytáhněte, dle potřeby podlijte vodou a na povrch vysypte 12 kuliček celého černého pepře. Opět dejte pod alobal a vraťte do trouby na dalších 30 minut.
  7. V poslední fázi podle potřeby podlijte králíka, stáhněte teplotu pečení na půlku a sejměte z králíka alobal. Pečte do té doby dokud králík nechytne červený nádech.

 

Hotového králíka podávejte s gnocchi, noky, špeclemi nebo bramborovými knedlíky. .

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 + 9 =