Víte, z čeho se skládá maso?

Vypadá to, že jsem se zbláznila, protože z čeho by se mělo skládat maso, než z masa. No, také jsem si to myslela, ale nedávno jsem se dočetla o zajímavých praktikách českých řezníků. Po pár zkušenostech a dnešním zajímavém počtení obalu vakuově baleného masa, jsem byla nucena vše přehodnotit. Maso se totiž v jednadvacátém století neskládá pouze z masa, jak by se původně zdálo…

Kvalita českého masa není nikterak valná, o tom už se nešušká, ale rovnou i nahlas mluví. Touha zbohatnout za každou cenu je neuvěřitelná. Také jste si všimli, že v poslední době sehnat pěkné maso je téměř nemožné? České vepřové maso je plné tuku, a to až 4 násobně více než maso v zahraničí. Aby tomu nebylo málo, tak výrobci maso napouští slanou vodou, aby ztěžklo. Může se vám tak stát, že koupíte kilo masa, které se ve skutečnosti až z 50% skládá z vody. A pravdou je, že v poslední době jsem se divila, že jakékoliv MASO, které jsem chtěla orestovat, se najednou spíše dusilo. Pokud se vám to také stalo a mysleli jste si, že to je šťáva, tak houby s octem – voda, led a sůl.

Vakuově balené maso

Do dnešního dne, jsem si naivně myslela, že vakuově balené maso je prostě maso, které bylo dáno do obalu a zbaveno kyslíku, který podporuje rozmnožování mikroorganismů. Samozřejmě, že jde o poněkud komplikovanější proces, při kterém je v hlavní roli plyn, rychlý ohřev, a také rychlé zchlazení. Přesto sem nic jiného nepatří. Žádná voda, žádná sůl, žádná éčka. Správně by u vakuově baleného masa nemělo dojít ani k zapaření. Čeští výrobci zas přišli na něco nového. V poslední době je českým hitem glokózovo – fruktózový sirup, který cpou současní výrobci doslova do všeho. Přesto bych sladidlo v mase nehledala. Jenže on tam byl, vedle dalších dextróz a jiných éček…

Víte, co je vlastně glukózo – fruktózový sirup?

Glukózo – fruktózový sirup se vyrábí z geneticky modifikované kukuřice a přišel k nám z USA, kde nedávají takový pozor na modifikaci zeleniny jako v Evropě. Popravdě řečeno, USA se na Evropu zlobí, protže je největším producentem. Nemá však dostatečné testy a zkoušky, Evropa je vůči modifikované zelenině obezřetná. Příliš je pro lidi nechce, až na pár již otestovaných produktů. Glukózo – fruktózový sirup je sladidlo, vyrobené z modifikované kukuřice, které se hojně užívá k doslazování chleba, svačin, jogurtů, polévek, koření, limonád, de facto všeho. Podle posledních výzkumů se zdá, že právě tento sirup může za velké procento obézních, dnes už nejen v Americe.

Glukózo – fruktózový sirup je prezentovaný jako neškodné přírodní náhradní sladidlo. Tím však rozhodně není, protože silně ovlivňuje hmotnost, chuť k jídlu a ve většině případů obsahuje i nebezpečnou a zdraví škodlivou rtuť a neurotoxin. Další výzkumy prokázaly souvislost časté konzumace tohoto sirupu se vznikem cukrovky, obezity, či metabolického syndromu. V normálním mase tedy nemá co dělat. Dávejte si proto pozor na to, co kupujete. Na vakuově baleném mase jsou nejen štítky nahoře na igelitu, ale i na spodní straně vaničky. Možná, že vaše tajemství nadváhy je ukryto právě tam.

 

 

sxc.hu, flickr.com

2 komentáře u „Víte, z čeho se skládá maso?

  1. Kdyby se každé jídlo mělo takhle rozebírat,tak se člověk nikdy nenadlábne s chutí…člověk by si měl jídlo vychutnat,ne pitvat….holt už to není taková kvalita,ale žít se s tim dá

    1. Dovolím si nesouhlasit,
      právě tím, že se dívám, co kupuji, tak kupuji jen kvalitní potraviny a vychutnám si tu lepší chuť…
      Kdybych se nekoukala a vzala první konzervu, která mi tam padne do ruky, tak má 43% masa a druhá 97% masa… cena rozdíl cca 2 koruny, chuť rozdíl markantní a o zdraví ani nemluvím.
      Pokud se nebudeme dívat, co jíme, ohrožujeme své děti, ohrožujeme zbytečně i sebe a dovolíme všem těm, kteří na nás chtějí vydělat, aby vydělali. Nevím, jak vy, ale já se tedy celkem nadřu, a proto nemíním dávat peníze někomu do kapsy, kdo neprovede svou práci pořádně a místo hodnotné potraviny mi nabízí nějaký blaf.
      Když nebudu koukat na to, co kupuju… donesu domu zelený maso, který někdo naglazuroval…
      S takovou se člověk dopracuje k nadváze, aniž by věděl jak, a pak bude hlásat, že přeci nic takového nejedl… jedl, maso s glukózo – fruktózovým sirupem…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 + 1 =