Sváteční jablečný štrúdl

Existuje vůbec někdo, kdo nemá rád jablečný štrúdl? Nemyslím ty kupované, kde jsou rozemletá jablka i se slupkami a jádřinci, ty tedy taky nemusím, měla jsem na mysli ty domácí. Štrúdl je další žádaný koláč, a když jsou Vánoce, tak nepeču klasický štrúdl, ale sváteční. V čem se od toho klasického liší? Přeci v ingrediencích.

Nutno říct, že nikdy nepeču pouze jeden závin, ale vždy nejméně dva. Jeden by nejspíše nepřežil ani půl hodinu po upečení.

Co budete potřebovat:

Listové těsto, buď koupené anebo své vlastní

Na náplň číslo 1

  • Kilo jablek
  • 100 gramů lískových ořechů
  • 140 gramů cukru krupice
  • 1 balení vanilkového cukru
  • Podle potřeby strouhanka
  • Hrst rozinek namočených do rumu (ideál 80%)
  • 1,5 lžičky skořice
  • 500 gramů tvarohu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • Půlku práškového vanilkového pudinku
  • 1 balení vanilkového cukru
  • Cukr krupice dle chuti

Náplň číslo 2

Postup práce:

  1. Jablka oloupat ze slupky, zbavit z jádřinců a nastrouhat.
  2. Lískové oříšky rozemlít a přidat k jablkům.
  3. Do mísy k jablkům a oříškům přidejte cukr, skořici a vanilkový cukr.
  4. Rozinky vymačkejte a také přidejte k jablkům.
  5. Směs pořádně promíchejte.
  6. Pokud máte hodně šťávy, zahustěte podle potřeby strouhankou.
  7. Náplň číslo dvě vyrobíte smícháním všech ingrediencí do jemného krému. Cukr do něj dejte podle své vlastní chuti.
  8. Rozválejte listové těsto na tenké pláty a potřete nejprve tvarohovým krémem.
  9. Následně na tvarohový krém dejte jablečnou náplň a srolujte do závinu. Okraje pevně zmáčkněte k sobě.
  10. Dejte na plech s pečícím papírem.
  11. Stejně postupujte i u druhého závinu.
  12. Závin potřete vajíčkem a na několika místech propíchněte vidličkou a dejte do trouby péct na cca 20 minut do zlatova. Nakonec záviny pocukrujte.

obrázek sxc.hu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 + 5 =