Panini

Panini u nás nejspíše nejvíce proslavil Emanuel Ridi, který u nás ve svém pořadu: S Italem v kuchyni, vysílaném na televizi Prima. Obliba této italské pochoutky rostla rychle. Receptů na panini existuje celá řada, chcete si některý vyzkoušet?

Amerika panini celkem kazí, protože místo italského pečiva užívá obyčejný toustový chléb. Ve skutečnosti se užívají spíše rohlíky anebo italský chleba (tzv. focaccia), které se rozřízne a navrství nejrůznějšími potravinami spolu s kořením a ogriluje se z obou stran do zlatova. Na ozdobu se užívá salám, šunka, mortadella, sýry, vepřová pečeně, máslo, olivy, česnek, rozmarýn a další. Náplň se od sebe často liší i jsou ovlivněny i krajinnou oblastí.

Grilované kuřecí panini

Co budete potřebovat:

  • Grilované maso z kuřecích prsíček
  • Rajská omáčka, či kečup
  • 8 plátků italského chleba
  • 4 plátky sýra provolone
  • Olivový olej

Příprava:

  1. Chléb nakrájejte na šikmé plátky. V případě užitého rohlíku, rozřízněte na dvě poloviny.
  2. Na čtyři plátky chleba rozvrstvěte kuřecí nudličky.
  3. Na ně pak dejte plátek sýra.
  4. Zastříkněte olejem a rajskou omáčkou.
  5. Pevně zmáčkněte dva plátky k sobě.
  6. Grilujte na pánvi, či na roštu v troubě, do zlatova po obou stranách cca 2 minuty.
  7. Servírujte za tepla k zeleninovému anebo těstovinovému salátu.
  8. Doba přípravy je do 10 minut.

Toskánská panini

Co budete potřebovat:

  • 2 ciabatta rohlíky nakrájené podélně na čtyři plátky
  • Víno Merlot
  • Sýr Brie
  • Uzená šunka
  • Olivový olej

Příprava:

  • Na nakrájené plátky nakapejte červené víno.
  • Pak ciabattu obalte kol dokola šunkou a poklaďte hermelínem – Brie.
  • Postříkejte olivovým olejem.
  • Použít můžete i grilovací koření.
  • Zmáčkněte dva plátky k sobě a dejte panini na gril, kde jej ogrilujte z obou stran do zlatova (po dobu 2 minut).

Panini se špenátem

Co budete potřebovat:

  • Čerstvý sekaný špenát, případně již uvařený
  • Strouhaná anebo nakrájená mozzarella
  • Proužky pečené papriky
  • Nakrájené černé olivy
  • Oregano, sušený česnek, petrželka
  • Sůl, pepř
  • Extra křupavý chléb
  • Olivový olej
  • prosciutto

Příprava:

  • Plátky italského chleba potřete olivovým olejem.
  • Navrstvěte na chleba špenát, pak na něj uložte prosciutto a zasypte mozzarellou.
  • Přidejte opečenou papriku, oregano, sůl, pepř.
  • Přimáčkněte vrchní plátek chleba.
  • Dejte na grilovací pánev a ogrilujte do zlatova.
Flickr – VirtualErn, Montage Man

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

9 + 9 =